Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Στρατηγικός εταίρος» στην αντιλαϊκή επέλαση

Στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και «δημοσιονομική εξυγίανση» πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου

Η συνέχιση της σκληρής πολιτικής λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων με πρόσχημα τη «δημοσιονομική εξυγίανση», με την ταυτόχρονη προώθηση εκτεταμένου προγράμματος αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που θα συνδυαστούν με τη «χρηματοδότηση» και φοροελάφρυνση του μεγάλου κεφαλαίου για «την τόνωση της παραγωγικότητας» και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, είναι οι «άξονες» που παρουσίασε χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του «Κύκλου Οικονομίας» του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου, πάνω στους οποίους - όπως υποστήριξε - «πρέπει να κινηθεί η προσπάθεια για να ξαναμπεί η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις προτάσεις που παρουσίασε, υιοθέτησε ακριβώς όλες τις αντιλαϊκές και αντεργατικές αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που συνυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τη στρατηγική σύμπλευση των εταίρων του δικομματισμού, κατήγγειλε τη ΝΔ για δήθεν ...«απουσία σοβαρού σχεδίου» για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Στη γραμμή της Κομισιόν

Ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν καλύτερο διαχειριστή και ικανότερο πολιτικό φορέα για να επιβάλει τα αντιλαϊκά μέτρα, αναλαμβάνοντας μάλιστα τη δέσμευση απέναντι στην άρχουσα τάξη για τη «διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων». Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Παπανδρέου στην εισηγητική του ομιλία στη συνεδρίαση του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε τόσο την «Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τον ΟΟΣΑ» που όπως είπε «επιβεβαιώνουν την είσοδο της Ελλάδας σε τροχιά ύφεσης και δημοσιονομικής εκτροπής», για να παρουσιάσει αμέσως μετά ακριβώς όλες τις αντιδραστικές κατευθύνσεις που υπαγορεύουν οι συγκεκριμένοι καπιταλιστικοί οργανισμοί και ενώσεις. Συγκεκριμένα ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε:

--«Χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού για μια νέα οικονομία με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη».Δηλαδή την παροχή οικονομικών κινήτρων στις μεγάλες επιχειρήσεις και την προώθηση νέου γύρου καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις για να διασφαλιστεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

-- «Σοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση με ριζική αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού».Πρόκειται για καινούριες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων.

-- «Μείωση του κόστους χρηματοδότησης παραγωγικών επενδύσεων».Που ισοδυναμούν με νέες φοροαπαλλαγές και τη χορήγηση κρατικών επιδοτήσεων για τη στήριξη των επενδύσεων των πολυεθνικών ομίλων.

-- «Διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων που θα στηρίξουν τις μεγάλες αλλαγές». Θα επιδιώξει μέσα από τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που ελέγχει το ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίσει «κοινωνική ειρήνη» που θα επιτρέψει την ανεμπόδιστη προώθηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών ανατροπών.

-- «Εφαρμογή κανόνων διαφάνειας, συμμετοχής και συνυπευθυνότητας».Γύρω από ψευδεπίγραφες υποσχέσεις περί «κάθαρσης» επιδιώκει να καταστήσει συνένοχα τα λαϊκά στρώματα στη διαιώνιση των σκανδάλων που γεννιούνται και αναπαράγονται μέσα στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Υποκριτική αντιπαράθεση

Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται απόλυτα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, χτες τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας Λ. Κατσέλη έστησαν μια αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση γύρω από τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που εξήγγειλε. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα, έκαναν λόγο για «πρόγευση μέτρων» που εκτιμούσαν ότι θα ήταν πιο σκληρά, αν η κυβέρνηση δεν είχε αποφασίσει, όπως σημείωναν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο.

Βέβαια, παρά τα φραστικά πυρά, κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να αμφισβητήσει την «αναγκαιότητα» της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», που με ένα στόμα επικαλούνται. Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «αναμενόμενα μέτρα» και πρόσθεσε ότι η «επιβολή φόρων είναι η εύκολη επιλογή για μια κυβέρνηση που δεν έχει ούτε σχέδιο εξυγίανσης, ούτε σχέδιο παραγωγικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας». Την ίδια στιγμή η Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι «η πολιτική αυτή είναι συνταγή αποτυχίας. Βαθαίνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της δημοσιονομικής εκτροπής», ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου θυμήθηκε τα «γνωστά παπαγαλάκια» της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ αναφέροντας ότι «τελικά τα παπαγαλάκια δε λέγανε ψέματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπουργείο...(2019-12-06 00:00:00.0)
Κάλπικη αντιπολίτευση(2009-03-12 00:00:00.0)
Προτάσεις για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας»!(2009-01-22 00:00:00.0)
Να διασφαλίσουμε τη «ρευστότητα» των τραπεζών!(2008-10-15 00:00:00.0)
Φορο... λογύδρια (2)(2008-09-17 00:00:00.0)
Προκρούστεια(1995-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ